Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/riikkapajunen/public/html/wp/wp-content/themes/montevista/single.php on line 91

Riikka Pajunen / / Hyvinvointi

Vuosi 2018 pakettiin – 5 keinoa tehdä tili kuluneesta vuodesta

Miksi kannattaisi katsoa hieman taaksepäin? Eikö kannattaisi keskittyä tulevaan, eikä menneeseen? Kyllä, olen positiivisen psykologian kannattaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja, joka katsoo tulevaisuuden mahdollisuuksia mieluummin kuin menneitä haasteita.

Mutta: menneestä saa mukaansa paljon hyvää, jos nappaa ne mukaansa. Ihmisenä kasvua on tarjolla jokaisessa tilanteessa, mitä elämä tarjoilee.

Vuoden vaihtuessa on hyvä pysähtyä, levätä, juhlia onnistumisia ja nauttia yhä uudelleen ihanista kokemuksista menneisyydessä. Jokaisen ponnistelun jälkeen olisi hyvä levätä yhtä intensiivisesti kuin on ponnistellutkin. Sallitaanhan itsellemme pysähdys ennen uuden vuoden uusia kujeita.

Itselleni vuoden vaihtuminen on aina suuri juttu. Jotain jää taakse, jotain uutta on tulossa. Haluan paketoida mielessäni, mitä tämä vuosi on tuonut tullessaan niin itselleni kuin Montevistalle.

1. Huomaa konkreettiset muutokset vuoden 2018 aikana

Montevistassa on tapahtunut paljon. Olemme pitäneet satoja valmennuksia ja webinaareja, joissa on ollut kymmeniä tuhansia osallistujia. Olemme rakentaneet yhdessä teidän arvokkaiden asiakkaidemme kanssa onnellisempaa työelämää Suomeen.

 

Suosituimpia teemojamme ovat tänä vuonna olleet valmentavan johtamisen työkalut, työyhteisötaidot, oman ajankäytön johtaminen ja stressinhallinta, omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen, organisaation sisäinen uracoaching, uudelleensijoittuminen irtisanomisten jälkeen, piilotyönhaku, neuvottelutaidot ja esiintymistaidot työelämässä. Valmentajamme Merja Uschanoff on vastannut pääosin yksilövalmennuksista, ja muu valmentajatiimi on inspiroitunut ryhmävalmennuksissa.

Montevista täytti syksyllä 8 vuotta ja sen kunniaksi kirjoitan kirjaksi kaiken, mitä olen uravalmennuksesta oppinut 15 vuoden aikana. Kirja oman jutun löytämisestä julkaistaan Otavan HidastaElämää-kirjaperheessä huhtikuussa 2019.

Montevistan verkosto on jälleen kasvanut: tervetuloa edelleen kaikki halukkaat LinkedIn-verkostooni! somessa on julkaistu paljon: Instagram-tili on aktiivinen rennompi kanava kaikille, jotka haluavat seurata valmentajan arkea, välillä privaattielämää ja oivalluksia. YouTubessa jaamme ilmaisia valmennusvideoita, Facebook-yhteisössämme jaamme päivittäin vinkkejä onnellisemman työelämän rakentamiseen.

Joulukuussa julkaisimme taas suositun joulukalenterimme: 24 työkalua itsensä johtamiseen ja oman näköiseen onnelliseen (työ)elämään.

Riikan haastattelut, podcastit ja lehtijutut voit tsekata Mediassa-palstalta täällä. Vuonna 2019 Riikka puhuu mm. Täysii2019 -seminaarissa Tampereella, teemana Rohkeus.

Vuoden aikana olemme vähitellen rakentaneet Suomen innostavaa työnhakijoiden klubia, Werksiä. Sen on tarkoitus avautua kevään 2019 aikana, mitä odotamme innolla.

Mitä konkreettisia muutoksia sinun elämässäsi tapahtui vuoden 2018 aikana?

Oman älypuhelimen kuvavirtaa tutkimalla voi saada käsityksen, mitä kaikkea yhden vuoden aikana ehtii tapahtua…!

2. Listaa vuoden 2018 kohokohdat

Paljon hyvää ja huikeaa on tapahtunut tänä vuonna. Ihminen unohtaa helposti, ellei kirjaa niitä minnekään ylös. Se on sitten eri asia, kokeeko tarpeelliseksi muistaa hyviä hetkiä niin systemaattisesti. Huonompana päivänä voi olla kuitenkin mukavaa katsoa, mitä ihanaa on tapahtunut.

Montevistassa näin vetäjän näkökulmasta kohokohtia on ollut aivan ehdottoman kirkkaasti jokainen hetki, jonka olen saanut olla valmennettavien kanssa valmennustilanteissa. Se on kutsumukseni, missioni, tarkoitukseni tässä elämässä. Saada auttaa mahdollisimman monia ihmisiä olemaan onnellisempi omassa (työ)elämässään ja auttaa jokaista löytämään oma voimansa omassa elämässään.

Kohokohtia ovat olleet myös yhteistyöpalaverit eri tahojen kanssa, mm. valmentajaverkostoni sekä kirjaprojektini osallisten kanssa.

Itselläni ja 7-vuotiaalla Minttu-tytölläni on kotona purkki ”Onnellisia hetkiä”, joihin olemme vuoden mittaan kirjanneet yksittäisiä kivoja hetkiä. Esim. ”kaakaon juominen luistinkentällä termospullosta.” Tämän purkin lappuja availemme vuoden lopussa ja nauramme ja iloitsemme ihanista yhdessä vietetyistä hetkistä vielä uudelleen. Yksi kohokohtani oli tärkeimpien ihmisten kanssa vietetty 40-vuotisviikonloppu Nuuksion erämökissä ja muutto pysyvään, raikkaaseen ja kauniiseen omakotitaloon luonnon lähellä.

Mitkä ovat olleet sinun kolme kohokohtaasi vuonna 2018?

 

3. Vahvista kiitollisuuden tunnettasi

Kiitollinen ihminen on onnellinen. Mitä useammin ja enemmän muistaa ja muistelee asioita, joista on kiitollinen, sitä onnellisemmalta oma olo tuntuu. Näin sanovat myös monet positiivisen psykologian tutkimukset.

Montevistan vuodessa olen kiitollinen sinulle, että olet meidän matkassa ja luet tätä. Olen kiitollinen jokaiselle meidän juttuja lukeneelle, meidän valmennuksissa käyneille ja meiltä valmennuksia ostaneille työnantajille.

 

Olen kiitollinen myös siitä, että olemme päässeet vahvan intohimon ja sydämellä tekemisen ansiosta jo 8 vuoden ikään ja joka vuosi olemme saaneet valmentaa yhä enemmän ihmisiä – yhä haastavimmissa tilanteissa. Olen kiitollinen jokaiselle, joka on antanut meille palautetta, koska se on ilostuttanut ja samalla auttanut meitä kehittymään. Tiedän jo nyt, että uusi vuosi tuo tullessaan jotain aivan uutta.

Mistä kaikesta sinä olet eniten kiitollinen vuoden 2018 aikana?

 

christmas-2974900_1280

4. Ota opit yllätyksistä

Elämä tuo meille väistämättä ja aivan varmasti ihania ja ei-ihania yllätyksiä. Montevistan vuodessa minua on yllättänyt, miten paljon ihmistä voikaan auttaa pienillä asioilla ja miten isosti elämä voi muuttua, kun oivaltaa oman voimansa ja oman potentiaalinsa. Hyvä te, hyvä me!

Olen myös yllättynyt, miten suuria kuluja yksinkertaiselta vaikuttava pieni päätös voi yrittäjälle tuoda.

Yksityiselämässä minua on yllättänyt eniten, miten suuri voima on tietoisella päätöksellä, tai sen tekemättömyydellä. Olen myös oppinut pitämään kiinin rajoistani tilanteissa, joissa se ei näytä olevan mahdollista.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen, kuunnella omaa syvintä totuuttaan ja elää aidosti omaa itseään, mennä omaa polkuaan ja toimia joka tilanteessa oman totuutensa mukaan.

Montevistassa olen oppinut taas lisää sopimuksista, sosiaalisesta mediasta, oman ajankäytön optimoinnista päivän tavoitteiden avulla ja fokuksen tärkeydestä.

Mitä olet oppinut ikävistä asioista, yllätyksistä ja vastoinkäymisistä vuoden 2018 aikana?

5. Kirjoita kehukirje itselle (tai läheisellesi)

Jokainen kaipaa lisää palautetta, kuulluksi ja nähdyksi tulemista. Se on inhimillistä. Paras ja tehokkain tapa saada sitä on antaa sitä itselleen!

Kirjoita kirje, jossa summaat itsellesi vapaana kulunutta vuotta.

Mistä haluat kiittää itseäsi (tai läheistäsi)?

Mikä jäi päällimmäisenä mieleen?

Mistä olet helpottunut?

Mitä opit?

Mitä ihanaa koit?

Keitä uusia ihmisiä tapasit?

Kenen kanssa olit eniten tekemisissä?

Mitkä olivat vuoden suurimmat onnistumiset ja aikaansaannokset?

Mitä unelmia toteutit?

Millä mielellä lähdet uuteen vuoteen?

 

Kiitos, kun olet kanssamme Montevistan verkostossa. Tavataan somekanavissamme!

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota seurantaan myös Montevistan FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen! Tervetuloa LinkedIn-verkostooni, odotan kutsuasi!

 

Kiitollisin ajatuksin,

Riikka Pajunen

PIENI_Riikka Pajunen vaakakuva Otava 2018

 

 

 

 

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta