Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/riikkapajunen/public/html/wp/wp-content/themes/montevista/single.php on line 91

Riikka Pajunen / / Unelmatyössä -blogi

Takaisin työelämään! – kolme keinoa vahvuuksiesi tunnistamiseen

Onko töihin paluu pian ajankohtaista?

Huolettaako se, onko ammatillinen ydinosaamisesi ruostunut?

Haluatko kirkastaa vahvuutesi ja osaamisesi?

Muistan omaltakin kohdaltani äitiysloman lopulla päässä pyörineen kysymyksen: Onko minusta enää mihinkään? Muistanko enää mitään? Miten saan arjen rullaamaan töissä ja pienen lapsen kanssa yksinhuoltajana? Ystäväni kysyi silloin minulta ratkaisevan kysymyksen:

Mitä hyvää töihin paluu tuo tai voi tuoda tullessaan?

 

Oivalsin, että hyvää on paljon enemmän kun huolia. Olennaista on nähdä itse oma arvonsa, tunnistaa vahvuutensa ja uskaltaa toimia niiden mukaisesti. Oma valintani oli juuri ennen synnytystä aloitetun yritystoiminnan, rakkaan Montevistani, jatkaminen. Jollain toisella se voi olla työpaikan vaihtaminen tai opintojen aloittaminen. Kenties mielessä kutkuttaa alanvaihto?

Jokaisessa tilanteessa näistä viidestä vahvuuksien ja osaamisen tunnistamisen vinkeistä voi olla hyötyä:

1.    Arvosta itseäsi.

Kun uskot itseesi, muutkin uskovat. Kun arvostat omaa osaamistasi, muutkin arvostavat. Kun olet myötätuntoinen itseäsi kohtaan, muidenkin on helppo olla myötätuntoisia sekä sinua että itseään kohtaan. Kehu ja kiitä itseäsi. Anna itsellesi ja muille lupa loistaa! Käännä mielessäsi vanhat uskomukset sinua paremmin palvelevaksi:

”Joka kuuseen ei kurkota, elää katajapensaassa koko ikänsä.”

 

Harjoitus: Listaa 10 asiaa, joita arvostat itsessäsi. Jos tehtävä tuntuu vaikealta, sitä enemmän pysähdy sen äärelle. Tule myös lempeään valmennusiltaamme Pysähdy itsesi äärelle Helsingissä 6.10 ja 20.10. – saat työkaluja syksyn arjen haltuunottoon ja omien voimavarojen varmistamiseen. Sinä olet tärkeä.

2.    Löydä vahvuudet omasta elämäntilanteestasi. Mikä näistä kuulostaa tutulta? 😉

Priorisointikykysi on huipussaan

Pystyt tekemään entistä enemmän asioita kerrallaan

Voit tehdä saman asian kymmeniä kertoja – kyllästymättä.

Pystyt tekemään kaikenlaista melkoisen sujuvasti tarvittaessa myös ”väärällä” kädellä.

Luovuutesi on huipussaan: pystyt keksimään haastavissa tilanteissa lauluja, loruja, ilmeitä, ääniä, liikkeitä, joita et tiennyt osaavasi.

Elät voimakkaammin hetkessä kuin koskaan ennen.

Käyt toisinaan hitaalla, mutta reagointikykysi on samaan aikaan huipussaan.

Tietyt tehtävät hoituvat tarvittaessa nopeammin kuin tiesit sen olevan suorituskyvyllesi edes mahdollista.

Huomaat uusia yksityiskohtia, koska käytät aikaasi eri tavoin.

Osaat suunnitella viikkoaikataulujasi

Osaat tehdä realistisia aikatauluja, koska olet oivaltanut, että kaiken tekemiseen menee aina enemmän aikaa, kun alun perin ajattelee

Harjoitus: Listaa asiat, joissa olet hyvä, koska olet ollut juuri vanhempainvapaalla.

 

3.    Tee itsellesi osaamis- ja vahvuuskartta.

Kokoa kaikki osaamisesi, taitosi, vahvuutesi, lahjasi, persoonasi parhaat puolet ja luonteenvahvuutesi yhteen paikkaan ja täydennä karttaa jatkuvasti. Mieti otsikot laajasti koko elämään ulottuen, ei pelkästään työelämän osaamiset.

Harjoitus: Kysy muilta, mitä vahvuuksia ja osaamista he sinussa näkevät. Saatat yllättyä! Kysy kymmeneltä (tai enemmän!) sinut hyvin tuntevalta lähipiirisi henkilöltä:

”Mitä osaamista ja vahvuuksia minulla mielestäsi on?”

Ja lisäkysymykset:

–       Mitä minä teen paremmin kuin mitään muuta?

–       Mitä minä teen paremmin kuin muut ihmiset?

–       Mitä minä teen ilman ponnistelua?

–       Mitä minä teen ilman, että kukaan pyytää minua tekemään sitä?

–       Mitä minä teen ilman, että kukaan maksaa minulle siitä?

Kerää vastaukset yhteen ja katso, oletko samaa mieltä! Lisää heidän vastaukset osaamiskarttaasi kohtaan: Muiden näkemys vahvuuksistani. Tämä on myös tyypillinen työhaastattelukysymys: ”Miten muut kuvailisivat sinua?” Voitkin vastata tarinan muodossa, sillä sinähän olet niin oma-aloitteinen, että kysyit heiltä jo!

Kirjoittaja

Riikka Pajunen, Montevistan perustaja, valmentaja, 5-vuotiaan Minttu-tytön onnellinen äiti, intohimoinen onnellisen työelämän rakentaja. Oppinut kantapään kautta mitä on ja ei ole työskennellä omista vahvuuksista käsin. Suosittelee vahvuuspolkua!

 

Tilaa Montevistan uutiskirje ja saa säännöllisesti vinkkejä onnellisen työelämän rakentamiseen!

* Ota myös seurantaan Montevistan FacebookInstagram ja YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen!

Riikka Pajunen

Riikka on valmentaja, joka innostuu. Riikka innostuu yhdessä valmennettaviensa kanssa heidän viedessään oivalluksia työarkeensa. Riikka innostuu myös tavoitteista, jotka kirkastuvat ja tekemisen energiasta, joka pian täyttää huoneen valmennuksen alkaessa.

Kommentoi kirjoitusta